estiatorio-me-thea-parthenona

Η θέση: Μια κομψή είσοδος πολυκατοικίας στην περιοχή της Ακρόπολης και μια λιτή ταμπέλα στο ασανσέρ δε σε προϊδεάζουν για αυτό που ακολουθεί. Από τη βεράντα σχεδόν αγγίζεις τον ιερό βράχο και οι οικοδεσπότες σε περιβάλλουν με φροντίδα.

Η ατμόσφαιρα: Σε ρωτούν αν θέλεις εμφιαλωμένο νερό και δε στο φέρνουν και κυρίως δε στο ανοίγουν στα γρήγορα πριν προλάβεις να αντιδράσεις. Σε ρωτούν αν θέλεις ψωμί και αν δε θέλεις δε σου χρεώνουν κουβέρ όπως άλλωστε επιβάλλεται και από το νόμο. Σας προτείνουμε όμως να το δοκιμάσετε. Είναι φρεσκοψημένο και συνοδεύεται από ελληνικές ποικιλίες ελιών, μαριναρισμένες με αρωματικά και λιαστή ντομάτα. Σε βοηθούν να επιλέξεις από τα πιάτα σύμφωνα με τις γευστικές σου προτιμήσεις, προτείνουν εναλλακτικές και σε συγκρατούν αν αρχίζεις να το παρακάνεις με την ποσότητα, προτρέποντάς σε διακριτικά, να δεις πρώτα τις μερίδες και μετά να αποφασίσεις.

Κάνουν τα δέοντα δηλαδή, τα «εκ των ων ουκ άνευ» για κάθε εστιατόριο που σέβεται τον πελάτη του. Περιμένοντας τα πιάτα, το βλέμμα μας συναντά στο διπλανό τραπέζι έναν παππού με το εγγονάκι του, σε άλλο τραπέζι μια παρέα τουριστών, πιο δίπλα επιχειρηματίες και σε γωνιακό τραπέζι ένα νεαρό ζευγάρι. Ενα εστιατόριο δηλαδή που εκτιμούν όλες οι ηλικιακές και κοινωνικές τάξεις.

Το φαγητό: Το τραπέζι γεμίζει με μυρωδάτα κεφτεδάκια με τραγανά χειροποίητα τσιπς πατάτας (χωρίς ίχνος περιττού λαδιού), τυροπιτάκια με χωριάτικο φύλλο περιχυμένα με θυμαρίσιο μέλι, κερκυραϊκό σοφρίτο με βουτυρένιο πουρέ και παστιτσάδα πικάντικη και κανελάτη. Τα γεμιστά με σωστά μελωμένο ρύζι και τα σουτζουκάκια με φίνα σάλτσα ντομάτας. Οικείες γεύσεις, σπιτικές, στην καλοφτιαγμένη τους εκδοχή από τη Μίνα και τη Γιούλη που προμηθεύονται τις φρέσκιες πρώτες ύλες και μαγειρεύουν καθημερινά. Ενα σφιχτό μενού, χωρίς εξάρσεις και «πειραγμένα» πιάτα, που δε «φωνάζει» την ελληνικότητα του μέσα από τεράστιους τίτλους τύπου «ελληνική σαλάτα με πρασινάδες Αρτας, ντοματίνια Ευβοίας και χανιώτικο τυρομάλαμα», αλλά την υποστηρίζει με τη γεύση του. Οσο για τα γλυκά, σπιτικά και αυτά και στην σύλληψη και στην τεχνική: Χαλβάς, μπακλαβάς, πορτοκαλόπιτα και γλυκά του κουταλιού με γιαούρτι θα κλείσουν γλυκά το γεύμα σας.